jaanuar 24, 2014

Ettevalmistus Camino via de la Plataks

Via de la Platat saab tõlkida eesti keelde kui Hõbeda teed. Rooma ajal seda teekonda kasutati hõbeda transportimiseks Astuuria piikronnast Cadiži ning sealt edasi Vahemere kaudu Rooma. Alates 9. sajandist seda teed hakksid kasutama ka palverändurid, kes suundusid Põhja-Hispaaniasse apostli Jaakobuse hauale.


Tänapäeval peetakse Camino via de la Plata alguspunktiks Sevillat. Teekond kulgeb kuni Astorgani, kus ühineb Prantsue teega. Paljud rändurid eelistavad Santiagosse jõudmiseks veidi rahulikumat alternatiivtekonda, mis kannab nime Camino Sanabres. Tee hargnemispunktiks on küla Granja de la Moreruela.


Sel aastal olen valinud teekonda lähtudes oma elukaaslase huvidest ja enda sisetunnest. See on tema esimene camino. Miskipärast olen mõtetes alati seostanud via de la Platat just Ristoga. Arvestades teekonna pikkust pean tõdema, et sel aastal ma Santiagosse ei jõua. Sõna "kahjuks" jätan siiski lausest välja. Tunnen, et tänavu Santiagosse jõudmine ei olegi minu eesmärk. Camino via de la Plata on teekond Ristole. Nimetaksin ennast sel teel pigem saatjaks. 

Camino via de la Plata on minu teistest käidud teekondadest väga erinev nii maastiku kui ka ilmastiku poolest. Kõige parem on jalutada via de la Platal kas kevadel või sügisel. Suvi tuleb kindlasti välja jätta liigse kuumuse pärast. Tee kulgeb Extremadura regiooni kaudu, mida peetakse Hispaania kõrbeks. Otsustasime alustada mais selleks, et jõuda Santiago de Compostelasse juunis. Loodame ka sellele, et Ristol õnnestub vältida Galiitsia vihmasid. 

*************************************************************

Täna said tellitud meie lennud
(kõik RyanAiriga):

9.05 Tallinn - London (Stansted, STN) 11:45 - 12:45
9.05 London (Stansted, STN) - Sevilla (SVQ) 19:45 - 23:30

Minu tagasilend:
25.05 Madrid - London (Stansted, STN) 10:40 - 12:05
25.05 London (Stansted, STN) - Tallinn 17:30 - 22:15

Risto tagasilend:
19.06 Santiago de Compostela (SCQ) - London (Stansted, STN) 22:40 - 23:50
20.06 London (Stansted, STN) - Tallinn 06:35 - 11:20

Sevilla lennujaam asub kesklinnast ca 10 km kaugusel. Linna saab bussiga EA, mis maksab 4 eurot ning sõidab armsa nimetusega lõpp-peatuseni Plaza de Armas ca 30 minutit. Viimane buss väljub lennujaamast kl 01 :15. Piletit saab osta bussijuhi käest või automaadist bussipeatusest.

*************************************************************

Kuna saabume Sevillasse praktiliselt öösel, siis ilmselt veedame linnas 2 ööd. Ristole on tavaliselt vaja sisse elamiseks natukene aega ning mind ennast huvitavad Sevilla vaatamisväärsused. Võtame aga asja nii, et siiski kindlat plaani ei tee. Broneerime esialgu majutust vaid üheks ööks. Olles jõudnud kohale otsustame, mida hakkame tegema järgmistel päevadel.

Siis kui lennupiletid olid juba tellitud, avastasin et Sevilla majutuskohtade hinnad on kuidagi liiga kõrged. Selgus, et meie saabumisajale on sattunud ka iga-aastane suur festival, Fiera de Abril. Tänavu see toimub 6.-11. maini. On oodata palju turiste. Jeeeeei...

Mul õnnestus leida Hostelworldi kaudu ühe korraliku ja arvestades olukorda ka taskukohast hostelit: Oasis Backpackers Palace. Maksime näkku ühe voodikoha eest 23 eurot. Hind sisaldas ka head hommikusööki.

Tellisin internetist Camino via de la Plata ja Camino Sanabresi reisijuht. Tavaliselt olen saanud ilusasti hakkama internerist välja prinditud majutuskohtade üldinfo ja etapide kaartidega. Sel korral olen veidi laisem ja ehk natukene rikkam. See raamat on väikest mõõtu ning üsna kerge. Sisaldab etappide kirjeldusi, majutuskohti ja kaarte. Kõike, mida on vaja teada. Usun, et ka Ristole on kergem edaspidi, kui tal on taskus see raamat, mitte minu joonistatud ja ainult minule arusaadavad märkmed :)


Mul on plaanis jalutada Sevillast 12 kuni 14 päeva, ilmselt kuni Cacereseni (~281 km). Sel aastal mul on lühike puhkus. Töö juures on kiired ajad (millal nad kiired ei oleks?!) ning enam kui 2 nädalat ei taheta anda. Tingisin siiski veel paar päeva juurde.


Ristol kulub kogu teekonna läbimiseks umbes 37 päeva. See ilmselt tekitab ärevust. Viimasel ajal tal käib tihti peast läbi mõte vahetada tööd (on juba aeg, tõesti!). Juhul, kui Ristole ei anta nii pikka puhkust, siis ta kavatseb esitada lahkumisavaldust. Ma isiklikult südamest väga loodan, et peale caminot ta enam vanale töökohale ei naase. Olgu see minu lühikese rännaku üks salajastest palvetest!

Enamgi loodan sellele, et meil läheb hästi ning saame teel olles ilusasti läbi. Seitsme aasta jooksul oleme kogenud ja õppinud olla teine teisele headeks reisikaaslasteks. Nüüd katsetame esmakordselt ka kaasrändamise rõõmusid.

Pilk ajalukku (2006) ehk "siis, kui me veel olime noored" :D

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar